6 marca 2014

Owsianko-jaglanka z bakaliami

Pyszne śniadanie to idealny początek dnia. Jeśli do tego jest zdrowe, sycące i w zasadzie samo się robi to czego chcieć więcej? Bardzo lubię "żółte kartki" Beaty Pawlikowskiej. Na jednej z nich znalazłam przepis na gorące śniadanie, które od tamtej pory stało się ulubionym. Do przygotowania potrzebny jest parowar. Jeśli go nie posiadamy garnek do gotowania na parze i kawałek gazy powinien wystarczyć. No to zaczynamy?


 składniki
- kasza jaglana
- płatki owsiane
- przyprawy: cynamon, imbir
- jabłko
- bakalie i nasiona (do wyboru: rodzynki, figi, daktyle, morele, żurawinę, migdały, słonecznik, pestki dyni, orzechy)

przygotowanie
Do miski wkładamy:
- 3 łyżki kaszy jaglanej


- posypujemy szczyptą cynamonu
- 5 łyżek płatków owsianych (polecam pełnoziarniste i nie błyskawiczne) 


- posypujemy szczyptą imbiru
- dodajemy ok. pół szklanki wody, cienko pokrojone jabłka, szczyptę kurkumy oraz ulubione bakalie i nasiona.
Pełna dowolność. A jest w czym wybierać: rodzynki, figi, daktyle, morele, żurawinę, migdały, słonecznik, pestki dyni, orzechy ...

 
Dzięki tak wielu możliwościom nie można się nią znudzić.


Zakrywamy i włączamy parowar na ok. 20-25 min.
Śniadanie samo się robi.


Pycha!

2 komentarze:

  1. Wypróbowałam i jest mega! :) a co może być zamiast kaszy jaglanej? Bo z racji problemów z tarczyca nie moge jeść jej zbyt często

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast kaszy jaglanej polecam quinoa (komosę ryżową).

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly