20 maja 2014

Eko zakupy

Bardzo lubię szukać nowych, ciekawych produktów w sklepach ze zdrową żywnością, a później z nimi eksperymentować. Ostatnio na eko zakupy wybrałam się z moją znajomą, której wiedza na temat zdrowego odżywiania jest ogromna. Postanowiłam podzielić się z Wami moimi "łupami".


Quinoa trójkolorowa (inaczej komosa ryżowa)
Wysokobiałkowe, niskokaloryczne oraz bezglutenowe superfood. Zawiera niezbędne aminokwasy, witaminy oraz wspomaga odchudzanie. Mieszanka białej, czarnej i czerwonej quinoa jest skarbnicą witamin i minerałów. Jest doskonałym składnikiem zup, dodatkiem do warzyw, sosów, wypieków, a nawet deserów. Z pewnością do przepisu quinoa z jabłkami czyli "superfood" dołączą kolejne z wykorzystaniem trójkolorowej mieszkanki (cena około 12 zł za 250 g).

Ciecierzyca bio (inaczej cieciorka, groch włoski)
Ekologiczne ziarno ciecierzycy. Ciecierzyca ma delikatny i orzechowy smak, dlatego świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych (z warzywami, kaszą jaglaną), sosów i sałatek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przepisu na tortille z grillowanymi warzywami i ciecierzycą z sezamowym sosem dołączą wkrótce kolejne m.in. na pyszny hummus (cena około 15 zł za 1 kg).

Tofu tradycyjne naturalne
Produkt roślinny z soi niemodyfikowanej genetycznie. Tofu jest bogatym źródłem białka, tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich (cena około 5 zł).

Olej kokosowy Premium (tłuszcz)
To jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy i minerały. Można go używać do smażenia, smarowania pieczywa, wyrobu ciast, produkcji czekolady. To także doskonały środek kosmetyczny, polecany zwłaszcza do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej. Otrzymywany z surowca pochodzącego z kontrolowanych upraw. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników itp. Polecam wykorzystać do wypieku chleba zmieniającego życie (cena około 11 zł za 150 g).

Tahina bio (masło sezamowe)
Mus ze zmielonego, wyłącznie ekologicznego sezamu łuszczonego. Sezam bogaty jest w wapń, żelazo, magnez oraz witaminy B1 i B6. Mus stosowany może być w kuchni makrobiotycznej, wegańskiej i wegetariańskiej, jako dodatek do sosów, dipów, dressingów sałatkowych. Polecany również w wielu potrawach kuchni azjatyckiej. Produkt Wegański. Przydatna, gdy nie mam czasu na przygotowanie domowej - Tahini. Pasta sezamowa (cena około 11 zł za 190 g).

Sól morska gruboziarnista
Sól morska pozyskiwana jest z odparowania wody morskiej. Ze względu na unikalny smak ceniona od dawna w kuchni śródziemnomorskiej i kuchniach całego świata. Sól morska posiada biopierwiastki niezbędne w reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie człowieka (cena około 3 zł za 150 g).


Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia z czystym kamieniem winnym. Czysty kamień winny powstaje przy naturalnej fermentacji wina. Doskonały do wypieków m.in. biszkoptów, kruchych ciast, bułek, keksów, herbatników i gofrów. Alternatywa dla chemicznych proszków do pieczenia (około 5 zł za 4 x 17 g).

3 komentarze:

  1. udane zakupy = pyszności na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakupy widzę udane i to jakie. Jak widać, eko jedzenie nie musi być drogie i wyczarować z niego mozna bardzo wiele pyszności. Ciekawe co Ty z nich zrobisz pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew obiegowej opinii, można jeść zdrową żywność i nie wydawać fortuny. Zresztą warto postawić na jakość, nie na ilość. Zapraszam do śledzenia przepisów :)Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Printfriendly