14 maja 2014

Frittata z młodymi ziemniakami, salami i papryką

 Frittata to rodzaj omletu z podsmażonymi składnikami, zalanymi masą jajeczną. Pieczemy ją w piekarniku, najlepiej z funkcją grilla. Całość wzbogacają zioła, przyprawy i zatopione w masie sery. Dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz patelni, którą można używać w piekarniku, użyj formę do tarty. Sycąca i smaczna kolacja rodem z Włoch. 
Mniam!


składniki na 4 porcje
(patelnia o średnicy 28 cm)
- 8 jajek
- 50 ml śmietanki 30 % (lub w chudszej wersji mleko)
- 4 ugotowane ziemniaki
- 6 plastrów salami
- pół papryki
- pół pomidora
- 3 łyżki startego sera mozzarella
- 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
 - pół szklanki szczypiorku
- świeżo zmielona sól morska
- pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki tymianku

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grill). 
Przygotowujemy masą jajeczną: jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką). Masę mieszamy trzepaczką. Dodajemy 3 łyżki startego sera mozzarella i pokrojony szczypiorek. 
Ziemniaki i paprykę pokroić w plastry. Salami kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na małej patelni, aż tłuszcz się wytopi a salami zrobi się chrupkie i lekko zarumienione. Ręcznikiem papierowym wycieramy tłuszcz z patelni, pozostawiając salami. Dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory i ziemniaki. Smażymy około minuty. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy parmezanem i smażymy na małym ogniu (około 2 minut). Patelnie przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut, aż masa się zetnie a frittata zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly