7 maja 2014

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Uwielbiam włoską kuchnię. Lasagne wymaga odrobinę nakładu pracy, ale efekt jest zdecydowanie tego warty. Wersja z suszonymi pomidorami i serem mozzarella jest przepyszna. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że nawet lepsza od tradycyjnej.


na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego

składniki
- 500 g mięsa mielonego z łopatki (lub z indyka-chudsza wersja)
- 3 kulki mozzarelli
- makaron lasagne (około 9 płatów)
- słoik suszonych pomidorów
- 2 puszki pomidorów w całości
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawy: 
zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- 250 ml mleka 3,2 
- 30 g masła
- 50 g mąki pszennej

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

przygotowanie
Sos boloński
Cebulę obieramy i kroimy w drobne kosteczki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy wcześniej pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Cały czas mieszamy. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając widelcem. Do garnka dodajemy najpierw sok z pomidorów z puszki. Pozostałe w puszcze pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy liść laurowy, łyżkę ziół prowansalskich i pieprz.
Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Podgrzewamy przez mniej więcej 5 minut. Sos boloński zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą.
 

Sos beszamelowy
W garnku podgrzewamy 250 ml mleka. W kolejnym garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy 50 g mąki pszennej. Całość podgrzewamy przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy gorące mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość (w sosie nie może być grudek). Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.

Sos boloński, lasagne, sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly