12 maja 2014

Roladki z kurczaka ze szparagami

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, bo zaledwie do końca czerwca. Szparagi są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i przepyszne. To bogate źródło witaminy B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu i kwasu foliowego. Co więcej oczyszczają i odmładzają organizm oraz wzmacniają pamięć i koncentracje. Najbardziej popularne są szparagi zielone i białe. Ja uwielbiam zielone. W przeciwieństwie do białych nie trzeba ich obierać. Poniższy przepis, znaleziony na Kwestii Smaku, króluje u nas od kilku lat w sezonie szparagowym. Zawinięte w piersi z kurczaka i szynkę parmeńską smakują doskonale. Smaku dopełnia kremowy sos z miodem. Niebo w gębie!

bogate źródło witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-sezon-na-szparagi,nId,607519?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
bogate źródło witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-sezon-na-szparagi,nId,607519?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
bogate źródło witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-sezon-na-szparagi,nId,607519?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
bogate źródło witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-sezon-na-szparagi,nId,607519?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

składniki na 4 porcje
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 500 g piersi z kurczaka
- 8 plastrów szynki włoskiej (prosciutto crudo lub di Parma)
- kilka gałązek rozmarynu
- oliwa extra vergine
- świeżo zmielona sól morska i pieprz

sos
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek śmietanki kremowej 30 %
-  - świeżo zmielona sól morska i pieprz

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Musztardę gruboziarnistą mieszamy z miodem. Łyżkę odkładamy do posmarowania roladek, a resztę mieszamy ze śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na dwie części, a następnie rozbijamy tłuczkiem na około 1 cm filety. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Szparagi owijamy w kurczaka (2-3 szparagi), a następnie w szynkę parmeńską (1-2 plastry). Pod szynkę wciskamy gałązkę rozmarynu.


Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, a wierzch smarujemy odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszaną z łyżką oliwy z oliwek. 


Główki szparag przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie przyrumieniły.


Pieczemy około 25 minut, aż szynka się zarumieni (na 5 minut przed końcem pieczenia, pomiędzy szparagi, wylewamy sos i zmieniamy funkcję piekarnika na grill).


3 komentarze:

  1. Genialny przepis <3
    Pierwszy raz w życiu jadłam szparagi i nie mogę wyobrazić sobie bardziej cudownego połączenia:) Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super,super
    bardzo często je przygotowuję wg tego przepisu,Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly