17 maja 2014

Tarta z jabłkami (lepsza niż szarlotka)

Ta tarta ma same zalety. Zawiera dużo jabłek z cynamonem, na pysznym kruchym cieście. Jej przygotowanie ogranicza się do szybkiego zagniecenia i rozwałkowania ciasta oraz pokrojenia jabłek. Bez zbędnego podpiekania ciasta czy wcześniejszego duszenia jabłek. Brzegi tarty nie muszą być idealnie rozwałkowane. Zawijamy niedbale do środka. Na tym polega jej cały urok i rustykalny charakter. Jedyne czego wymaga to godziny w lodówce (ewentualnie kilkanaście minut w zamrażarce) i 40 minut w piekarniku. Podana z gałką lodów waniliowych będzie idealnym deserem dla gości. Aaa i najważniejsze wszystkim smakuje :)Polecam!


 z przepisu Bajaderki

składniki
ciasto 
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-  2 łyżki cukru
-  szczypta soli
-  3 łyżki lodowatej wody
-  125 g masła

nadzienie
- 4 duże jabłka
- 6 łyżek cukru
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej 
-  2 łyżki rozpuszczonego masła

wierzch 
- 3 łyżki podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
lub
- 4 łyżki dżemu morelowego

przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i 3 łyżki wody. Szybko zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Jeśli mamy kłopot z uformowaniem kuli, należy dodać odrobinę więcej wody. Kulę zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około pół godziny.

3. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Powstałe cząstki kroimy na kilka plasterków. Jabłka posypujemy mieszanką 4 łyżek cukru i 1/3 łyżeczką cynamonu. 
4. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do tarty. 
5. Ciasto posypujemy dwiema pozostałymi łyżkami cukru i łyżką mąki, a następnie wykładamy jabłka plasterek po plasterku. Całość polewamy roztopionym masłem.
6. Pieczemy 40 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złociste. Od razu po wyjęciu z piekarnika polewamy podgrzanym dżemem morelowym lub posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.


  
Upieczone ciasto posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi lub zagrzanym wcześniej w rondelku dżemem morelowym.

1 komentarz:

  1. polecam! łatwy przepis, wychodzi idealnie pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly