6 maja 2014

Tortilla z grillowanym kurczakiem w marynacie miodowo-cytynowej

Tortilla to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Najbardziej smakuje mi podgrzana wcześniej na patelni grillowej (bez tłuszczu) lub w piekarniku. Staje się nie tylko ciepła, ale i chrupiąca. Gdy nie mam czasu czy też możliwości podgrzania podaję ją na zimno. Może stanowić pyszny lunch. Szczególnie jeśli w środku znajdzie się grillowany kurczak w marynacie miodowo-cytrynowej, suszone pomidory i kremowy serek. Mięso dzięki krótkiemu grillowaniu i marynacie, pozostaje soczyste i aromatyczne. Grillowane piersi z kurczaka świetnie sprawdzą się jako osobne danie obiadowe. Najlepiej przygotować wówczas więcej marynowanego mięsa. Na zimno będzie pysznym dodatkiem, nie tylko do tortilli, ale również sałatek.


Przygotowujemy grillowane piersi z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej:

marynata na 500 gr piersi z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka mięty
- świeżo zmielona sól morska i pieprz

Piersi z kurczaka oczyszczamy z kostek i włókien, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę. W większej miseczce mieszamy sok z połowy cytryny, skórkę cytrynową, wyciśnięty ząbek czosnku, olej z pestek winogron i przyprawy: tymianek, miętę, sól i pieprz. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Piersi z kurczaka grillujemy na rozgrzanej patelni/grillu elektrycznym po około 5 minut z każdej strony, aż pojawią się ciemne paski. Po tym czasie na mięso powinno się zarumienić. 

składniki
- 1 tortilla
- 100 g grillowanej piersi z kurczaka
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżka serka naturalnego

Tortille smarujemy serkiem naturalnym. Układamy pokrojoną pierś z kurczaka (na zimno) i suszone pomidory. Całość zwijamy i kroimy na pół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly