24 czerwca 2014

Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Szybkie, sycące i aromatyczne danie do zrobienia w kilkanaście minut. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów i fety znakomicie komponuje się z makaronem. Do tego posypka z parmezanu i chrupiącego słonecznika. Możecie użyć dowolnego kształtu makaronu, ale warto zwrócić uwagę na to, aby był pełnoziarnisty. Najczęściej używam tagliatelle lub małych kokardek. Słona feta z powodzeniem zastępuje sól, także poza odrobiną świeżo mielonego pieprzu nie potrzebujemy żadnych przypraw. Idealne danie na szybki obiad lub ciepłą kolację po pracy.


składniki na 2-3 porcje
- 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 250 g świeżego szpinaku
(lub mrożonego)
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów
- garść czarnych oliwek
- 80 g sera feta
- 2 łyżki słonecznika
- parmezan do posypania
- łyżeczka masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
- świeżo zmielony pieprz
- sól (ewentualnie)

przygotowanie
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło lub olej kokosowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy umyty szpinak i dusimy, aż zmniejszy swoja objętość. Odlewamy nadmiar wody. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, suszone pomidory i oliwki. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonych pieprzem i ewentualnie solą. Na osobnej patelni prażymy słonecznik na łyżeczce oleju z pestek winogron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowy makaron posypujemy słonecznikiem i odrobiną startego parmezanu.

8 komentarzy:

  1. Pyszne! Właśnie wypróbowałam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :))
      Jeden z moich ulubionych sposobów na makaron :)!

      Usuń
  2. Ja zamiast suszonych pomidorow dalam koktajlowe i nie uzylam slonecznika ;) ale bylo pyszne dzieki za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie szybkie i proste dania, a zwłaszcza połączenie szpinaku z pomidorkami suszonymi z makaronem :) Za fetą jedynie nie przepadam, bo jest dla mnie za słona, ale myślę, że i bez niej danie było by przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser feta możesz śmiało pominąć, albo zastąpić innym, który lubisz np. gorgonzolą :)

      Usuń
  4. Zamiast slonecznika dalam orzechy wloskie, calosc skropilam slodka smietanka, polecam sprobowac! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko co ma dodatek słodkiej śmietanki jest pyszne :) Często ją dodaję do makaronów :)

      Usuń

Printfriendly