24 czerwca 2014

Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Szybkie, sycące i aromatyczne danie do zrobienia w kilkanaście minut. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów i fety znakomicie komponuje się z makaronem. Do tego posypka z parmezanu i chrupiącego słonecznika. Możecie użyć dowolnego kształtu makaronu, ale warto zwrócić uwagę na to, aby był pełnoziarnisty. Najczęściej używam tagliatelle lub małych kokardek. Słona feta z powodzeniem zastępuje sól, także poza odrobiną świeżo mielonego pieprzu nie potrzebujemy żadnych przypraw. Idealne danie na szybki obiad lub ciepłą kolację po pracy.


składniki na 2-3 porcje
- 500 g makaronu pełnoziarnistego
- opakowanie świeżego szpinaku
- 1 cebula (żółta lub czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 słoika suszonych pomidorów
- solidna garść czarnych oliwek
- 100 g sera feta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki słonecznika
- parmezan lub płatki drożdżowe (około 1 łyżki)
- 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego
- przyprawy: 1/4 gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

przygotowanie
1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
2. Na patelni rozpuszczamy masło/olej. 
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni, aż się zeszkli. Wówczas dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. 
4. Szpinak dokładnie myjemy i dodajmy do cebuli. Dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. W razie potrzeby odlewamy z patelni nadmiar wody. 
5. Dodajemy posiekane drobno suszone pomidory i pokrojone w plasterki oliwki.
6. Przyprawiam sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 
7. Mieszam całość z makaronem i podgrzewam przez chwilę. Posypuję pokruszoną fetą i parmezanem lub płatkami drożdżowymi. 
8. Podaję z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

8 komentarzy:

  1. Pyszne! Właśnie wypróbowałam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :))
      Jeden z moich ulubionych sposobów na makaron :)!

      Usuń
  2. Ja zamiast suszonych pomidorow dalam koktajlowe i nie uzylam slonecznika ;) ale bylo pyszne dzieki za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie szybkie i proste dania, a zwłaszcza połączenie szpinaku z pomidorkami suszonymi z makaronem :) Za fetą jedynie nie przepadam, bo jest dla mnie za słona, ale myślę, że i bez niej danie było by przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser feta możesz śmiało pominąć, albo zastąpić innym, który lubisz np. gorgonzolą :)

      Usuń
  4. Zamiast slonecznika dalam orzechy wloskie, calosc skropilam slodka smietanka, polecam sprobowac! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko co ma dodatek słodkiej śmietanki jest pyszne :) Często ją dodaję do makaronów :)

      Usuń

Printfriendly