1 czerwca 2014

Omlet z warzywami i parmezanem

Omlet z warzywami to moje ulubione śniadanie z dzieciństwa. Specjalistką od omletów była moja ciocia, u której spędzaliśmy praktycznie każde wakacje. Ależ one były pyszne. W omletach najlepsze jest to, że możemy je zrobić z samych jajek, lub dodać ulubione warzywa. Na koniec omlet można posypać parmezanem i podać z garścią zieleniny. Spróbujcie z lekkim majonezem z mleka sojowego (przepis).


składniki
- 3 jajka
- pół pomidora
- pół czerwonej papryki
- pół czerwonej cebuli
- łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 1 łyżka parmezanu
- garść rukoli
- łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- sól, pieprz

przygotowanie
Warzywa kroimy w kostkę i dusimy na maśle lub oleju kokosowym. Jajka myjemy i oddzielamy białka od żółtek. Białka z odrobiną soli upijamy na sztywno. Do białek dodajemy żółtka, łyżkę mąki, pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na podduszone warzywa. Smażymy pod przykryciem kilka minut i przewracamy na drugą stronę. Podajemy z garścią rukoli i startym parmezanem.

1 komentarz:

Printfriendly