11 lipca 2014

Ciasteczka łososiowe z warzywami

Potrzebujecie zaledwie kilka składników i kilkanaście minut, aby na Waszych talerzach pojawił się przepyszny łosoś z warzywami. Wystarczy zetrzeć kilka marchewek, pokroić pora, razem udusić i zawinąć w ciasto francuskie wraz z łososiem. Idealnie sprawdzi się, gdy nie macie czasu, a chcecie zjeść coś smacznego i szybkiego do przygotowania. Ciasteczka łosiowe smakują świetnie również na zimno. Będą idealnym lunchem w pracy. Warto poszukać ciasta francuskiego z masłem (dostępne m.in. w Lidlu). Większość dostępnych w sklepach, bazuje na oleju. Przepis był u nas w domu wielokrotnie powtarzany i jest to chyba najlepsza wersja wytrawnych ciasteczek z ciasta francuskiego.



na podstawie przepisu z bloga  czytaczka.pinger.pl

składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
(najlepiej z masłem)
- 250-300 g świeżego łososia
- 3 marchewki
- 1 por
- łyżka masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz

przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg 180 stopni). Marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy warzywa (około 5 minut). Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie rozwijamy ciasto francuskie. Z łososia wycinamy skórę. Ciasto francuskie dzielimy sześć równych części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na trzech układamy warzywa, a następnie łososia. Przyprawiamy rybę i przykrywamy ją ciastem francuskim (możemy je ponacinać w kilku miejscach). Sklejamy brzegi ze sobą. Pieczemy, aż ciasto się zarumieni, a łosoś będzie upieczony (około 15-20 minut).

ciasteczka łososiowe w przekroju

1 komentarz:

Printfriendly