12 lipca 2014

Łosoś w migdałach w syropie z granatów

Łosoś w migdałach z syropem z granatów prezentuje się bardzo wykwintnie. Niech Was jednak nie zwiodą pozory, przepis jest dziecinnie prosty. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilkanaście minut. Płatki migdałowe świetnie komponują się z łososiem, a całości dopełnia syrop z granatów. Do tego sałatka z roszponki oraz ulubionych kiełków polana sosem vinaigrette i znakomity obiad gotowy.

przepis pochodzi z Kwestii Smaku

składniki
- 2 kawałki filetu z łososi
- cytryna
- oliwa z oliwek
- gałązka rozmarynu
- 4 łyżki płatków migdałowych
- sól i pieprz

składniki na syrop z granatów
- 50 g wody
- 50 g cukru
- 1 granat
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny

przygotowanie
syrop
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż się rozpuści (około 5 minut). W międzyczasie obieramy granat i dzielimy na 2 części (mniejszą i większą). Z większej części łuskamy ziarenka, oczyszczając je z białych, gorzkich końcówek. Ziarenka wsypujemy do syropu, a następnie miksujemy ręcznym blenderem. Syrop przecedzamy przez sito, a następnie gotujemy około 7-10 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy wyłuskane ziarenka z mniejszej części, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.

łosoś
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Łososia przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na blaszce, wyłożonej folią aluminiową. Na każdy filet kładziemy po kawałku rozmarynu oraz płatki migdałowe. Pieczemy około 12 minut, aż mięso będzie całkowicie upieczone. Podajemy z podgrzanym syropem z granatów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly