2 lipca 2014

Naleśniki czekoladowe z truskawkami

Bez zbędnych słów - rewelacyjne naleśniki czekoladowe z truskawkami!
Obłędnie pyszne i bardzo czekoladowe. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zdecydowanie warte grzechu.
Śpieszcie się, bo sezon na truskawki się kończy. Warto zatrzymać ich smak na dłużej. Wystarczy zmiksować blenderem i zamrozić truskawkowy mus w plastikowych pojemnikach. Bez dodatku cukru, bez stania nad garnkiem z gotującym się dżemem, bez wekowania. Naleśniki świetnie smakują z innymi owocami, szczególnie z malinami i wiśniami.

źródło przepisu: Kwestia Smaku

składniki
ciasto na naleśniki czekoladowe
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżka kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g mąki pszennej
- około 1/3 - 1/2 szklanki wody gazowanej
- olej z pestek winogron

nadzienie
- około 500 - 700 g truskawek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 500 g twarogu śmietankowego lub jogurtu greckiego
- 1 laska wanilii

przygotowanie
 W rondelku rozpuszczamy masło i kawałki gorzkiej czekolady. Wlewamy mleko, ekstrakt z wanilii i wsypujemy kakao. Na bardzo małym ogniu podgrzewamy składniki, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy masę za pomocą miksera. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy składniki. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy 1/3 szklanki wody gazowanej i miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem z pestek winogron. Naleśniki podajemy z twarożkiem wymieszanym z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i pokrojonymi na kawałki truskawkami. Zamiast twarożku możemy użyć gęstego, naturalnego jogurtu greckiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly