21 lipca 2014

Sałatka z serem kozim, awokado i żurawiną z prażonymi migdałami

Bardzo lubię połączenie sera ze słodką żurawiną. Do tego pyszne, kremowe awokado, czarne oliwki i podprażone płatki migdałowe. Całość doprawiona dressingiem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i syropu z agawy (można zastąpić miodem). W większości sklepów można już kupić zestaw kilku rodzajów sałat w małej doniczce. To dużo lepsze rozwiązanie niż paczkowana mieszanka sałat. Sałatka będzie idealną, lekką kolacją.


składniki na jedną porcję
- garść ulubionych sałat
- pół awokado
- 4 plastry koziego camembert
(np. CHÈVRE SAINTE MAURE President)
- kilka czarnych oliwek
- kilka żurawin
(najlepiej z zalewy z pomidorów suszonych z żurawiną)
- 1 łyżka płatków migdałowych

dressing
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu balasamicznego
- łyżeczka syropu z agawy

przygotowanie
Sałatkę myjemy i rwiemy na kawałki. Awokado przekrawamy na pół i obieramy jedną z połówek. Awokado i ser kozi kroimy w plastry i układamy na sałacie. Dodajemy czarne oliwki i żurawinę. Przygotowujemy dressing i polewamy nim sałatkę. Na koniec prażymy, na suchej patelni, płatki migdałowe i posypujemy sałatkę.


2 komentarze:

Printfriendly