25 lipca 2014

Sajgonki (lżejsza wersja)

Lżejsza wersja sajgonek, ale równie pyszna jak oryginalne. 
Farsz z warzyw, makaronu z fasoli mung i gotowanej na parze piersi z kurczaka. Do tego aromatyczny imbir, czosnek i grzyby mun. Wszystko zawinięte w papier ryżowy i usmażone na złoto w woku, na małej ilości oleju. 
Podajcie ze słodko-pikantnym sosem chili. Zaostrzy smak sajgonek.

na podstawie przepisu na sajgonki z  Kwestii Smaku

składniki
- 100 g makarony chińskiego
(np. makaron chiński Tao Tao, bez gotowania)
- papier ryżowy
(około 20 sztuk)
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 6 grzybów mun
- 1 jajko
- po pół łyżeczki mięty, pietruszki i szczypiorku
- sól morska
- olej do smażenia
(np. olej do woka, olej arachidowy)

przygotowanie
Pierś z kurczaka gotujemy na parze. Przygotowujemy makaron chiński. Studzimy oba składniki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ucieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starty imbir, ząbek czosnku i marchewkę. Wlewamy sos sojowy i rybny i zestawiamy z ognia. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy drobno natkę, miętę i szczypiorek. Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę. Makaron wkładamy do miski, dodajemy do niego zawartość patelni, zioła i grzyby mun. Dodajemy jajko. Całość mieszamy i przyprawiamy solą. Papier ryżowy namaczamy kilkanaście sekund w ciepłej wodzie, a następnie wypełniamy farszem (duża łyżka) i zawijamy rulonik (jak krokiety). Smażymy w woku na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy ze słodko-pikantnym sosem chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly