30 lipca 2014

Rewelacyjna sałatka z czarną soczewicą

Uwielbiam odkrywać nowe smaki. W sklepach ze zdrową żywnością przepadam na długi czas. Buszuję między półkami, czytając skład i właściwości. Często kupuję nietypowe produkty, które są inspiracją do nowych smaków w mojej kuchni. Tak właśnie znalazłam czarną soczewicę (beluga). Uwielbiam brązową, zieloną i czerwoną soczewicę i byłam bardzo ciekawa czy czarna podbije moje serce. A w zasadzie podniebienie ;)Zdecydowanie jej się udało. Jest przepyszna!


Niewielkie ziarna z maślanym środkiem, nie rozgotowują się na papkę. Zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, przed gotowaniem, namoczyłam ją w zimnej wodzie. Czas moczenia nie był określony, także zostawiłam ją na całą noc. Atramentowa barwa nieco się wypłukała i po namoczeniu soczewica przypomina kolorem bardziej jej brązową siostrę. Czarna soczewica zawiera dużo białka, mało tłuszczu, węglowodanów, kwas foliowy, mnóstwo błonnika i minerałów. Ponadto ma niski indeks glikemiczny. Do tego jest sycąca i bardzo smaczna. W połączeniu z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, kukurydzą i natką pietruszki, tworzy piękną, kolorową sałatkę. Przyprawiałam ją oliwką z oliwek, orzeźwiającym sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Idealny letni lunch!

składniki na dwie porcje
- pół szklanki suchej soczewicy
- 8 suszone pomidory
- 12 czarnych oliwek
- 2 łyżki kukurydzy
- natka pietruszki

dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy
(lub płynnego miodu)
- sól i pieprz 

przygotowanie
Soczewicę namaczamy w zimnej wodzie. Zostawiam ją na całą noc. Płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Pół szklanki soczewicy zalewamy szklanką wrzątku. Wodę solimy i gotujemy na niewielkim ogniu około 35-45 minut, aż ziarna będą maślane w środku. W tym czasie kroimy na mniejsze części suszone pomidory i oliwki, a natkę pietruszki siekamy. Ugotowaną soczewicę płuczemy pod zimną wodą i przekładamy do miski. Dodajemy natkę, oliwki, suszone pomidory i kukurydzę. Mieszamy składniki na dressing i łączymy z pozostałymi składnikami. Możemy posypać podprażonym słonecznikiem, ale i bez tego sałatka będzie przepyszna.

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie . spróbuje zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mocz czarnej soczewicy i gotuj nie dłużej niż 20-30 minut,a będzie cieszyć oko pięknymi czarnymi perełkami,bo nie zmienia koloru po ugotowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę! :)
      Zasugerowałam się instrukcją na opakowaniu. Z pewnością wypróbuję ugotować bez moczenia.

      Usuń

Printfriendly