8 lipca 2014

Sałatka z miodowo-cytrynowym kurczakiem

 Grillowane piersi z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej, podane na dużej ilości sałaty, w towarzystwie suszonym pomidorów, ogórka i prażonego słonecznika. Idealna sałatka na lekki, letni lunch. Koniecznie zamarynujcie wcześniej mięso. Będzie wówczas miękkie, soczyste i aromatyczne. Mięso możemy usmażyć na patelni grillowej lub upiec w folii, w piekarniku. Sałatkę polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Szybko, smacznie i zdrowo.

składniki na jedną porcję
sałatka
- garść ulubionych sałat
- pół zielonego ogórka, bez miąższu
- kilka suszonych pomidorów
- 100 g grillowanej piersi z kurczaka
(przepis poniżej)
- łyżka pestek słonecznika
- olej z pestek winogron
- oliwa z oliwek
- cytryna
- świeżo mielona sól i pieprz

marynata
(marynata na 500 gr piersi z kurczaka)
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka mięty
- świeżo zmielona sól morska i pieprz

przygotowanie
Piersi z kurczaka oczyszczamy z kostek i włókien, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę. W większej miseczce mieszamy sok z połowy cytryny, skórkę cytrynową, wyciśnięty ząbek czosnku, olej z pestek winogron i przyprawy: tymianek, miętę, sól i pieprz. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Piersi z kurczaka grillujemy na rozgrzanej patelni/grillu elektrycznym po około 5 minut z każdej strony, aż pojawią się ciemne paski. Po tym czasie na mięso powinno się zarumienić. Odstawiamy, aby mięso "odpoczęło" i ostygło. Mięso możemy upiec również w folii aluminiowej. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg).
  
Ogórek myjemy, pozbawiamy miąższu i kroimy w kostkę. Suszone pomidory i pierś z kurczaka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju z pestek winogron i podprażamy pestki słonecznika. Sałatę myjemy i układamy w miseczce wraz z pozostałymi składnikami. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly