17 lipca 2014

Sałatka z pieczonym camembertem, suszonymi pomidorami i migdałami

Idealna sałatka, gdy nie mamy czasu, ani ochoty na długie gotowanie. 
Świetna na kolację we dwoje czy spotkanie ze znajomymi. Rozpływający się, pieczony camembert podany na sałacie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i chrupiącą bagietką wymaga zaledwie kilku minut w kuchni. Doskonałym dodatkiem jest odrobina miodowego winegret, który doskonale współgra z pozostałymi składnikami. Do sałatki wystarczy połowa porcji sosu z przepisu. Resztę możecie przechowywać w lodówce kilka dni. Jestem pewna, że nie będzie musiał długo czekać na powtórkę. 
Sałatka jest przepyszna.


składniki na 2 porcje
- mieszanka sałat
(najlepiej ze szpinakiem)
- 2 opakowanie serka camembert, naturalny
(około 100-120 g każdy)
- 5-7 suszonych pomidorów
- czerwona cebula
(mała)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 bagietka

miodowy winegret
(wykorzystujemy pół porcji)
- 1 łyżka miodu
(rozpuszczonego)
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
(wyciśniętego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielona sól i pieprz

przygotowanie
 Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy bagietę i serki camembert. Pieczemy około 12-15 minut. W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Pomidory suszone kroimy w paski, a czerwoną cebulę w pióra. Do miski przekładamy mieszankę sałat, pomidory i cebulę. Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą i dodajemy do sałaty. Następnie posypujemy ją podprażonymi płatkami migdałowymi. Sałatę podajemy na talerzu wraz z upieczonym, rozpływającym się serem camembert i chrupiącą bagietką.

1 komentarz:

Printfriendly