6 lipca 2014

Tarta z wędzonym łososiem, gruszką i camembertem

Kruche ciasto wypełnione, zatopionym w masie serowo-jajecznej, łososiem i gruszką. Genialne połączenie smaków. Łosoś, gruszka i camembert komponują się ze sobą znakomicie. Tarta smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna propozycja na spotkanie ze znajomymi. Wasi goście będą zachwyceni. Warto podać ją z dużą ilością rukoli.


przepis pochodzi z Kwestii Smaku

składniki
ciasto
- 250 g mąki (pszennej tortowej)
- 150 g masła, schłodzonego
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)

nadzienie
- 4 jajka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 100 - 125 g sera camembert
- 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
- 125 g wędzonego łososia (smaczny jest łosoś wędzony na gorąco) lub świeżego łososia, rozdrobnionego
- 1 gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka różowego pieprzu (można użyć czarnego)
- rukola

przygotowanie
spód
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do naczynia do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem (również boki). Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go fasolą, aby ciasto się nie wybrzuszyło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy przez kolejne 15 min.
nadzienie
Do większej miski wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy widelcem. Dodajemy starty na tarce ser camembert i śmietankę 30%. Łososia rozdrabniamy, a gruszki kroimy na cienkie półplasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Masę jajeczną wylewamy na podpieczony spód, a następnie układamy kawałki łososia i gruszki, posypujemy różowym lub czarnym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Dekorujemy rukolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly