29 października 2014

Złociste kotleciki z ciecierzycy

Wegetariańskie kotlety można przyrządzać na wiele sposobów i z różnych składników. Kotlety można zrobić z kaszy jaglanej z marchewką (przepis), z botwinką (przepis), z soczewicą, fasolą czy też ciecierzycą. Zazwyczaj przygotowuję pieczone kotlety, jednak tym razem zapraszam na usmażone, złociste kotleciki. Kotlety z ciecierzycy są bardzo proste do zrobienia. Wystarczy ugotować ciecierzycę, dodać uduszoną cebulkę, drobno posiekaną natkę i kilka przypraw do smaku. Forujemy kotleciki i smażymy na złoto. Świetnie smakują w towarzystwie roszponki i pieczonej marchewki, a także w formie burgera z dużą ilością świeżych warzyw.


składniki
- 1 szklanka ciecierzycy
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól, pieprz
- olej do smażenia

przygotowanie
Ciecierzyce namaczamy przez całą noc. Gotujemy, aż będzie miękka (45-60 minut). Studzimy, a następnie rozdrabniamy malakserem. Jeśli masa jest zbyt sucha dolewamy wodę. Cebulkę i czosnek kroimy w kosteczkę, a następnie dusimy na oleju. Natkę pietruszki kroimy drobno. Do masy dodajemy przestudzoną cebulę, natkę, jajko, bułkę tartą i pozostałe przyprawy. Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly