19 października 2014

Azjatycki makaron z łososiem w mleczku kokosowym

Azjatycki makaron chow mein ze świeżym łososiem. Rybę dusimy w mleczku kokosowym z dodatkiem sosu sojowego, natki pietruszki i imbiru. Całość posypujemy podprażonym na patelni sezamem i pokrojoną papryczką chilli. O ostrości tej potrawy decydujecie sami, dodając ilość chilli według własnych upodobań. W łagodnym wydaniu wystarczy pominąć papryczkę chilli. Makaron w takiej wersji będzie również idealny dla dzieci. 
Bardzo szybki i smaczny sposób na orientalny obiad.


składniki
- opakowanie (200 g) makaronu chow mein
- puszka mleczka kokosowego
min. 80 % ekstraktu z kokosa
- 250 g filetu z łososia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
 (np. Healthy Boy)
- 1 łyżka słonego sosu sojowego
- 1 łyżka masła
 - 1 łyżka sezamu
- świeża papryczka chilli
- sól, pieprz

przygotowanie
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Wyciskamy przez praskę czosnek. Wlewamy zawartość puszki z mleczkiem kokosowym i podgrzewamy na małym ogniu. Łososia myjemy, odkrawamy skórę i kroimy rybę w większe kostki. Przekładamy na patelnie i podgrzewamy, aż ryba zmieni kolor. W międzyczasie kroimy drobno natkę pietruszki. Sos przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, imbirem i natką pietruszki. Makaron łączymy z sosem i podgrzewamy kilka minut, cały czas mieszając. Danie posypujemy podprażonym na patelni sezamem i pokrojoną papryczką chilli.

1 komentarz:

Printfriendly