3 października 2014

Pieczona dynia - wszechstronna królowa jesiennych warzyw

Królowa wśród jesiennych warzyw. 
Dynia fantastycznie smakuje jako składnik zupy, farsz naleśników, pierogów, dodatek do kopytek, a nawet ciasta. Świetnie smakuje również bez dodatków. Należy ją tylko odpowiednio przygotować. Warzywo to zyskuje wyjątkowy smak podczas pieczenia. Wystarczy odrobina oleju kokosowego, sól morska i pieprz i pół godziny w piekarniku ... Tylko to dzieli Was od dyniowej uczty. Z tak upieczonego warzywa, można przygotować puree
Później możemy go użyć w wielu przepisach. Jeśli dyniowy mus planujecie użyć do słodkich wypieków, pomińcie przyprawianie solą i pieprzem.


składniki
- średniej wielkości dynia
(około 3 kg)
- olej kokosowy
- sól morska i pieprz

przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Wykrawamy miąższ wraz z pestkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy niewielka ilością oleju kokosowego i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 30 minut, aż dynia będzie miękka i przypieczona.

puree z dyni
Upieczoną dynię pozbawiamy skóry (po upieczeniu nie sprawia to kłopotu). 
Kawałki dyni miksujemy blenderem ręcznym. Nadmiar puree można zamrozić. Polecam odmierzyć w woreczkach porcje po 1 lub 2 szklanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly