28 listopada 2014

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i prażonym słonecznikiem

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i prażonymi pestkami słonecznika. Znajdziecie w niej dużo białka, także świetnie się sprawdzi jako posiłek po treningu. Można ją zabrać do pracy na lunch lub zjeść w domu w ramach kolacji. Miodowo-musztardowy dressing idealnie pasuje do pozostałych składników. Należy go dodać przed samym podaniem sałatki.


składniki na 2-3 osoby
- opakowanie mieszanki sałat
- 3 jajka
(najlepiej z chowu ekologicznego, oznaczone "0")
- tuńczyk w kawałkach, w sosie własnym
- 15 czarnych oliwek
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka natki pietruszki
- pół łyżeczki oleju z pestek winogron
- sól i pieprz

dressing miodowo-musztardowy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 4 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku (wyciśnięty)

przygotowanie
Słonecznik lekko solimy i prażymy na oleju z pestek winogron, aż ziarna się zarumienią. 
Składniki na dressing dokładnie mieszamy w zamkniętym słoiku. 
Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sałatki.
Sałatę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, połówki czarnych oliwek i ćwiartki jajek. Na koniec posypujemy sałatkę słonecznikiem i natką pietruszki. 
Przed podaniem polewamy dressingiem i przyprawiamy pieprzem. 
Pozostały dressing, przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

Printfriendly