23 grudnia 2014

Tarta z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i śliwkami

Zamiast mozolnego lepienia uszek, wypróbujcie przepis na doskonałą tartę z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i śliwkami. Kruche ciasto, wypełnione dobrze doprawionym farszem smakuje doskonale. 



Nie znam lepszego dodatku do czerwonego barszczu. Barszcz koniecznie, na wywarze z suszonych grzybów. Tarta króluje na naszym świątecznym stole już od kilku lat.

przepis na farsz pochodzi z Kwestii Smaku

składniki na kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
-kilka łyżek wody (około 4-5)

farsz
- 50 g suszonych grzybów
(borowiki lub podgrzybki)
- 700 g kiszonej kapusty (z tartą marchewką)
- 170 g suszonych śliwek 
- 1 cebula
- 6 łyżek oliwy z oliwek
+ oliwa do wysmarowania naczynia
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka kminku
- sól i pieprz

przygotowanie
Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na około 2 godziny. Przelać grzyby z wywarem do rondelka (pozywając się zanieczyszczeń, które mogą osadzić się na dnie). Grzyby gotujemy około 30-40 minut, aż będą miękkie, a woda wyparuje. Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałeczki, solimy i przekładamy do miski.
Kapustę płuczemy na sitku i odciskamy. Wkładamy do garnka z 3 łyżkami oliwy z oliwek, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kminkiem i 1 szklanką wody. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Studzimy, wyjmujemy liście i ziele, a następnie siekamy. Dodajemy do miski z grzybami.
Śliwki kroimy i dodajemy do grzybów i kapusty. Jeśli są twarde, moczymy wcześniej w gorącej wodzie przez kilka minut. 
Cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek, do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy do pozostałych składników farszu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło, sól i wodę, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Możecie użyć mieszadła miksera. Ciasto chłodzimy 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 
Formę do tarty smarujemy oliwą. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do naczynia do tarty (średnica około 25 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem (również boki). Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go fasolą. Podpiekamy przez około 10 minut. Gdy spód lekko wystygnie, ściągamy papier i nakładamy farsz z kapusty, grzybów i śliwek. Z pozostałego ciasta robimy wałeczki, które układamy na górze tarty. Pieczemy około 30 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly