10 stycznia 2015

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem w śmietanowym sosie

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem w śmietanowym sosie to doskonała propozycja na szybki obiad. W kilkanaście minut na Waszych talerzach znajdzie się sycące i smaczne danie. Znajdziecie w nim mnóstwo świeżego szpinaku, tuńczyka i śmietanowy sos. Papryczka chili świetnie dopełnia smaku.


składniki na 2 porcje
- 250 g razowego makaronu penne
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30 %
- pół świeżej papryczki chili
(lub pół łyżeczki ostrej papryki)
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 6 orzechów pekan 
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Szpinak myjemy, a następnie obrywamy z liści ogonki. 
2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem i siekamy drobno
3. Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy cebulę i czosnek przez około 2 minuty. 
4. Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. 
5. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i śmietanę.
6. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną papryczką chili. 
7. Dusimy mieszając od czasu do czas przez 5 minut.
8. W tym czasie gotujemy makaron, który łączymy z pozostałymi składnikami na patelni.
 9. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni, siekamy i posypujemy danie na talerzu.

20 komentarzy:

  1. szpinak, tuńczyk, makaron... czyli wszystko co lubię w jednej potrawie. To musiało byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się genialnie! Trafiłam tu po zdjęciu, acz zajęło mi chwilę rozkminianie, czym może być ten czerwony element na załączonym obrazku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam na ile porcji jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne! zdecydowanie muszę dodać ten przepis do ulubionych :) ola

    OdpowiedzUsuń
  5. nie no genialne poprostu moje dzieci i mąż byli zachwyceni daniem;) oczywiście powiedziałam że to nie mojego autorstwa tylko Pani Magdy;) Gratuluje i dziękuję pomysłu pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko nie Pani :) Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało <3 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. niebo w gębie, a do ego jeszcze ten sos, dzięki za przepis na makaron

    OdpowiedzUsuń
  7. To będzie dzisiaj mój obiad, mąż lubi takie nowości:)

    OdpowiedzUsuń
  8. 1 puszka tuńczyka? Jaka pojemność? Zwykła mala?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowa puszka, około 180-200 g tuńczyka

      Usuń
  9. To będzie nasza dzisiejsza kolacja - mam wszystkie składniki, oprócz orzechów, ale myślę, że to nie będzie z dużą szkodą dla całego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, pestkami dyni albo słonecznika :) Smacznego!!

      Usuń
    2. Mam pestki słonecznika :) Super!
      Dzięki za podsunięcie pomysłu :)

      Usuń
    3. Było pyszne :) Na pewno zrobię jeszcze nie raz.

      Usuń

Printfriendly