29 marca 2015

Quesadillas z pastą fasolową i pyszną salsą

Pisanie wpisów kulinarnych późnym wieczorem nie jest najlepszym pomysłem. Od razu robię się głodna i mam ochotę udać się do kuchni. Dzisiejszy przepis wyjątkowo wzmaga mój apetyt i z pewnością jeszcze nie raz zawita na naszym stole.



Jest to chrupiąca tortilla z pastą fasolową, doskonałą salsą z pomidorów i awokado, wyrazistym serem cheddar oraz kwaśną śmietaną. To bardzo sycące, pełne warzyw danie jest autorstwa słynnego kucharza Ottolenghi z książki "Plenty". W języku polskim została wydana na ten moment jedna jego książka - "Jerozolima". Jej recenzję znajdziecie tutaj. Jestem przekonana, że "Plenty" również doczeka się polskiego tłumaczenia. To prawdziwa kopalnia pomysłów na dania z warzyw. Zapraszam na doskonałe, wegetariańskie quesadillas.

na podstawie przepisu z książki "Plenty" Yotama Ottolenghi

składniki
- 6 placków tortilli
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 100 g sera cheddar

składniki na pastę fasolową
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka natki pietruszki

składniki na salsę
- 2 dojrzałe awokado
- 3 średnie pomidory
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 2 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- garść posiekanej kolendry
(opcjonalnie natki pietruszki)
- sok z połowy limonki
- sól

przygotowanie
1. Przygotowujemy pastę fasolową: fasolę odsączamy i płuczemy na sitku. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką pastę.
2. Salsa: awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i skórki, a następnie kroimy w większą kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie pióra, a dymkę w drobną kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty czosnek, drobno pokrojoną papryczkę, natkę pietruszki, kolendrę, ocet winny i sok z limonki. Całość delikatnie mieszamy i przyprawiamy solą do smaku.
3. Tortlille podgrzewamy z obu stron, aż lekko się zarumienią.
4. Każdy placek smarujemy pastą fasolową i łyżką śmietany. Układamy salsę, a na końcu posypujemy startym serem.
5. Gotowe tortille składamy na pół i podajemy.

1 komentarz:

Printfriendly