26 kwietnia 2015

Frittata z cukinią, pomidorami i świeżą bazylią

Fritatta to rodzaj zapiekanego omleta z różnymi dodatkami. Do masy jajeczno-serowej możecie dodać dowolnych składników, lecz do przygotowania frittaty potrzebna jest patelnia bez plastikowych elementów, którą można używać w piekarniku.


Podobnie jak pizza, jest to potrawa świetnie "czyszcząca" lodówkę :) Nie marnujecie jedzenia, a w zamian otrzymujecie pyszny i sycący posiłek. Naprawdę dobry deal! Dziś do frittaty trafiły młode ziemniaki z wczorajszego obiadu, cukinia, pomidor i świeża bazylia z doniczki. Poprzedni przepis na frittatę (z salami i papryką) znajdziecie tutaj. To było pyszne niedzielne śniadanie!

składniki
- 6 jajek
- 100 g startego sera mozzarella
- 6-8 małych, ugotowanych ziemniaków
- pół małej cukinii
- 2 małe cebule
- mały pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- kilka listów bazylii
- łyżka masła
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Piekarnik (najlepiej funkcja grill) rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Ziemniaki i cukinię kroimy w grubsze plastry, a cebulę w pióra.
3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.
4. Warzywa przekładamy na patelnię i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
6. Do masy jajecznej dodajemy starty ser i przyprawiamy solą i pieprzem.
7. Gdy warzywa lekko się zarumienią, wlewamy na patelnię masę jajeczną.
8. Na wierzch kładziemy kawałki pomidorów i listki bazylii.
9. Smażymy na małym ogniu przez chwilę.
10. Gdy jajka lekko się zetną, patelnię wkładamy do piekarnika.
11. Pieczemy około 10-15 minut, aż frittata się ładnie zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly