17 czerwca 2015

Kasza gryczana w kremowym sosie

Uwielbiam eksperymentować w kuchni, szukać nowych smaków i wartościowych produktów. W sklepach ze zdrową żywnością i z kuchniami świata spędzam mnóstwo czasu i zawsze przynoszę do domu jakieś nowości. Jednak w życiu codziennym, po całym dniu pracy, często brakuje chęci na "kombinowanie" i do garnka trafiają znane i szybkie w przygotowaniu produkty. Kilka dni temu dokładnie przyjrzałam się zawartości kuchennych szafek i okazało się, że mamy całkiem spore zapasy rozmaitych produktów, które postanowiłam w najbliższym czasie wykorzystać. Gotowanie fasoli, ciecierzycy czy soczewicy, wiąże się z wcześniejszym przygotowaniem tj. namaczaniem, długim gotowaniem, aż w końcu właściwym przygotowywaniem potrawy. Potrafi to skutecznie zniechęcić, szczególnie gdy potrzebujemy szybkich rozwiązań. Patrząc jednak z drugiej strony większość z tych składników, po ugotowaniu, śmiało można przechowywać w lodówce 2-3 dni i wykorzystywać jako bazę do smacznych i zdrowych posiłków. Ci z Was, którzy obserwują blogowy profil na instagramie wiedzą, że rozpoczęłam akcję wietrzenia spiżarki, która powstała z chęci zużycia szafkowych zapasów, stworzenia nowych przepisów i lepszego planowania posiłków. Sprawdźcie co macie w swoich szafkach, gotujcie i oznaczajcie swoje instagramowe zdjęcia hashtagiem #wietrzeniespiżarki. Moje pomysły zobaczycie tutaj, a najlepsze przepisy znajdziecie na blogu. W poprzednim wpisie wykorzystałam kolorową komosę ryżową (quinoa) z które powstały pyszne kotleciki. W piątek znajdziecie przepis na bardzo czekoladowe ciasto bez grama mąki z … fasoli.



Tymczasem w roli główniej kasza gryczana niepalona. Jest delikatniejsza w smaku, a co więcej bardziej wartościowa od częściej spotykanej palonej (prażonej) wersji.

Dlaczego warto włączyć ją do diety?
- jest świetnym źródłem białka,
- jest bogata w błonnik, sole mineralne i witaminy,
- nie zakwasza organizmu.

Dziś zapraszam na kaszę gryczaną z pieczarkami z kremowym serkiem mascarpone i polecam poprzednie przepisy:
kasza gryczana z serem pleśniowym i żurawiną
placki gryczane z pieczarkowym sosem

składniki na 2 porcje
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 500 g pieczarek
- 2 czerwone cebule (ewentualnie biała)
- 1 ząbek czosnku
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 1,5 łyżki masła
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz

przygotowanie
1. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła, po czym wsypujemy kaszę. Mieszamy, aby ziarna pokryły się tłuszczem, a następnie zalewamy podwójną ilością wrzącej wody. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstawiamy garnek z palnika na kilka minut, aby kasza wchłonęła całą wodę.
2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wyciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy pokrojoną w półplastry cebulę. Smażymy przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
3. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i przekładamy do zeszklonej cebulki. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Serek mascarpone przekładamy na patelnię i podgrzewamy, aż się połączy z pozostałymi składakami. 
5. Koperek drobno siekamy i łączymy z kremowym sosem.
6. Całość mieszamy z ugotowaną kaszą i przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Można doprawić sosem sojowym według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz