25 lipca 2015

Kruche ciasto z nadzieniem daktylowym

Znów mam dla Was przepis na ciasto. I to jakie! Kruche ciasto przełożone nadzieniem daktylowym i dżemem malinowym. Do nadzienia możecie wykorzystać również powidła śliwkowe lub inną ulubioną konfiturę. Ciasto pięknie się prezentuje, a smakuje ... wyśmienicie.



Mój mąż sprawił mi niespodziankę i dostałam piękną książkę "What Kate Ate at the Weekend". Jest to już druga książka Katie Quinn Davies. Jej książki zachwycają piękną grafiką i fotografiami. Gdy zobaczyłam zdjęcie kruchego ciasta z daktylami, wiedziałam że muszę je jak najszybciej wypróbować. Okazja nadarzyła się już kolejnego dnia i ciasto umiliło babski wieczór. Koniecznie upieczcie w swoim domu. 

przepis pochodzi z książki "What Katie Ate at the Weekend"


składniki
forma do tarty o średnicy 25 cm
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- 125 g zimnego masła
- 1-2 łyżki mleka (opcjonalnie)
- 100 g daktyli bez pestek
- 100 g konfitury malinowej lub powideł śliwkowych
- 40 g migdałów w słupkach

przygotowanie
1. Namaczamy 100 g daktyli bez pestek.
2. Oddzielamy białko od żółtka. Białko wkładamy do lodówki.
3. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko. Za pomocą palców rozcieramy masło z mąką, po zagniatamy szybko i energicznie. Jeśli ciasto nie chce połączyć się w całość, możemy dodać 1-2 łyżki mleka. Gdy uzyskamy gładkie ciasto, formujemy kulę, którą schładzamy w lodówce przez 30 minut (zawijamy ją w folię spożywczą).
4. Konfiturę malinową przekładamy do miseczki i mieszamy, aż uzyska jednolitą konsystencję.
5. Piekarnik nagrzewamy do 150 °C.
6. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy drugim arkuszem papieru. Ułatwi to wałkowanie ciasta. Rozwałkowujemy do uzyskania płatu o wielkości dna naczynia do tarty. Zdejmujemy papier z wierzchu i ciasto na papierze przekładamy do formy.
7. Smarujemy konfiturą malinową (lub powidłami śliwkowymi), a następnie układamy pokrojone na mniejsze części daktyle.
8. Przykrywamy drugim płatem ciasta.
9. Białka ubijamy na sztywną pianę i rozsmarowujemy na cieście.
10. Posypujemy migdałami, łącząc je delikatnie z ubitym białkiem.
11. Pieczemy przez 40-45 minut, po czym studzimy na kratce.
12. Kroimy dopiero, gdy ciasto całkowicie wystygnie.



1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne, delikatne, szybkie i łatwe:) polecam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly