11 stycznia 2016

Cannelloni z pieczonej dyni i kaszy jaglanej

Jesienią często kupowałam dużą dynię, piekłam w piekarniku i przygotowywałam z niej zupy, dania obiadowe i ciasta. Często wystarczały dwie czy trzy szklanki dyniowego puree, a nadmiar przekładałam do woreczków i mroziłam. Ten sposób sprawdza się idealnie i zaoszczędza czas podczas przygotowania kolejnych posiłków. 


W sobotę wykorzystałam część dyniowych zapasów i przygotowałam cannelloni. Farsz składał się z dyni i ugotowanej kaszy jaglanej. Doprawiłam go podduszoną cebulką, suszonymi pomidorami i płatkami drożdżowymi. Płatki mają serowy posmak i są zamiennikiem parmezanu u wegan. Jeśli nie chcecie ich kupować użyjcie parmezanu. Rurki zapiekłam w sosie pomidorowym. Zapiekanka idealnie skomponowała się z sałatką z rukolą, burakiem i granatem na którą przepis znajdziecie w kolejnym wpisie. Cannelloni w tym wydaniu jest sycące, zdrowe i bardzo pyszne.

na podstawie przepisu z książki "Jadłonomia" M. Dymek

składniki
- 1 opakowanie makaronu cannelloni (250 g)
- 3 szklanki puree z pieczonej dyni
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 6 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1,5 łyżki płatków drożdżowych (lub parmezanu)
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

składniki na sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów w całości
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 wypestkowanej czerwonej papryczki chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól, pieprz, cynamon

przygotowanie
1. Pół szklanki kaszy jaglanej przekładamy na sitko i płuczemy dokładnie zimną wodą. Następnie przelewamy wrzącą wodą i przekładamy do rondelka. Zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.  Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju z suszonych pomidorów.
3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone suszone pomidory i trzy szklanki puree z pieczonej dyni (przepis). Dusimy całość przez kilka minut. Jeśli puree jest rzadkie dusić je dłużej, aby zredukować nadmiar wody.
4. Do miski z ostudzoną kaszą jaglaną dodajemy zawartość patelni. Przyprawiamy płatkami drożdżowymi, solą pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Całość blendujemy na gładką masę. Ostawiamy, aby przestygła.
6. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i dusimy pokrojoną papryczkę wraz z ząbkami czosnku. Dodajemy pomidory z puszki, brązowy cukier, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut, po czym dokładnie blendujemy.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 
8. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka łyżek sosu pomidorowego.
9. Do wysokiego pojemnika/kubka wkładamy plastikowy worek do mrożenia. Napełniamy go farszem z kaszy jaglanej i dyni. Odcinamy niewielki róg i napełniamy makaronowe rurki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, a całość zalewamy sosem pomidorowym.
10. Pieczemy około 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly