10 lipca 2016

Pełnoziarnista tortilla z hummusem, pieczonym burakiem i kozim serem

Hummus, pieczony burak, kozi ser, trochę zieleniny i miodowo musztardowy dressing. To wszystko zawinięte w pełnoziarnistą tortillę jest pyszną propozycją posiłku o każdej porze dnia. Śmiało możecie gotową tortillę zjeść na śniadanie, zapakować na lunch do pracy czy przygotować na kolację. Uwielbiam to połączenie smaków. Najlepiej przygotować domowe placki i hummus, lecz jeśli dobrze poszukacie możecie kupić gotowe produkty, z dobrym składem.


składniki na 2 tortille
- 2 pełnoziarniste placki tortilli
- 1 średni, upieczony burak *
- 2 solidne garści rukoli
- 2 czubate łyżki hummusu (przepis)
- 75 g miękkiego sera koziego, dojrzewającego w solance
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki musztardy dijon

przygotowanie
1. Placki tortilli podgrzewamy z obu stron na suchej patelni.
2. Na każdym placku rozsmarowujemy łyżkę hummusu, układamy garść umytej i osuszonej rukoli, cienko pokrojone plastry buraka i pokruszony kozi ser.
3. Miód mieszamy z musztardą i polewamy wnętrze tortilli. 
4. Zawijamy ciasno i podajemy.

* buraki piekę w folii aluminiowej (180 stopni, około 1-1,5 godziny w zależności od wielkości). Wstawiam kilka buraków przy okazji pieczenia ciasta czy pieczenia obiadu w piekarniku. Tak przygotowane buraki są miękkie, łatwo odchodzi z nich skóra i można śmiało przechowywać je w lodówce przez kilka dni. Wykorzystuję jako składnik sałatek, tortilli, dodatek do kanapek czy obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly